Wednesday, 5 December 2012

Kalori Harian

Assalamualaikum


Beberapa hari ni aku dan officemate sebok mengira pengambilan kalori harian. Aku nak tambahkan berat, kawan aku plak nak kurangkan berat. Sekarang ni bila aku ajak pegi KFC mesti dia tak nak.Cehh!! Konon diet. Kebetulan bawah office ktorang farmasi ada plak sediakan alat penimbang, pe lagi lau boleh tiap-tiap hari nak timbang berat..wkwkwk..terook kau! Ape la agaknya staff farmasi tu fikir kan. Kawan aku cakap jumlah kalori yang perlu diambil untuk orang perempuan adalah 1600kcal/day lebih rendah dari lelaki.

Then, aku pon Google la untuk mencari maklumat. Apa yang aku dapat kat blog ni lagi tepat kot. Jumlah kalori untuk setiap orang adalah berbeza-beza. So kita kena kira BMR (basal metabolic rate) maksudnya jumlah kalori harian kita.

Formula untuk mengira BMR

Wanita : 655 + (9.6 x berat dalam kg) + (1.8 x tinggi dalam cm ) – (4.7 x umur dalam tahun)

Lelaki : 66 + (13.7 X BERAT dlm kg) + (5 x tinggi dlm cm) – (6.8 x umur dalam tahun )

:Cth dikira untuk wanita berat 50, tinggi 160 dan umur 25 (ni cth je taw bukan aku)

Wanita : 655 + (9.6 x 50) + (1.8 x 160) - (4.7 x 25)

= 1305.5kcal/day

Jumlah kalori asas yang perlu diambil oleh wanita tersebut adalah sepeti diatas jika dia tidak melakukan apa-apa aktiviti.  Tetapi jika wanita itu ada melakukan aktiviti kita perlu mengira DCR dan LOA.  DCR (Daily Caloric Requirement) iaitu jumlah kalori mengikut aktivi harian yang kita lakukan.

Formula untuk DCR

DCR = BMR x LOA

LOA pula adalah tahap kecergasan seseorang. Bermula dari 1.2 sehingga ke 1.9
  1. Orang biasa yang melakukan kerja-kerja harian yang biasa = 1.2
  2. Orang yang tambah sikit kerja mungkin = 1.3
  3. Orang yang buat kerja biasa tambah sukan 3 kali seminggu = 1.5
  4. Nelayan atau atlet = 1.9

Contoh kalau uolls keje kat office duduk saje (mengupdate blog..hehe) bos suruh baru nak buat keje tak pon kena perhati dengan bos berpura-pura busy (ada tak yang perangai cmni).  LOA adalah 1.2.

So.. DCR = 1305.5 x 1.2

= 1566.6kcal/day

Kalau uolls nak tambah berat kena lah ambik lebih dari jumlah kalori tu.  Kalau nak diet macam kawan aku kena lah ambil kurang.  Kalau nak maintain plak ambil la mengikut kiraan tadi.  Nak tahu berapa kalori dalam setiap hidangan yang kita makan boleh tengok sini.  Nanti senang lah nak kira kalori yang kita dah ambil.



p/s:mana satu pilihan korang?

16 comments:

  1. kalau nak tambah berat bdn mcm aya kena amik banyak kalori la kan.hee. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la kita kena amik banyak kalori

      Delete
  2. beria kira td. hahaa. mmg kena tmbh berat ni ^^

    ReplyDelete
  3. terbaik...tp malasnye nk kira.haha.eza tolong kira boleh. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi ecah..xmaw malas2 da nk kawin.huhu

      Delete
  4. hak hak..sy pon kurus tp lom rasa nak beratkan badan ni..njoy kurus2 dlu.. :p
    nway sis kwn sy ada jnis obses dgn kalori tau..dy sllu kalkulate kalori y dy mkn tem 2..tabik sngt dgn org y jaga pemakanan mcm dy..hik hik hik

    ReplyDelete
  5. nice sharing..
    haha..dh hbis kira dh..

    ReplyDelete
  6. nice sharing, kte pulak sedang berusaha nak kurangkan berat, hehehe.. salam kenal, done follow awak :D

    ReplyDelete
  7. best info nie..
    balas jejak disini... tqsm yerk view blog kita

    ReplyDelete
  8. nisa nk tambah berat badan!jd kena la carik mkanan yg byk kalori ye dak??hehehe...

    jemput join kalau free.. ^_^
    http://niesa-lovecrew.blogspot.com/2012/12/k-1st-ga-azam-tahun-baru-2013-anda.html

    ReplyDelete
  9. erk, pening plak tetiba kn wat math.. hihi..

    za nk tmbh berat, mkn tak hengat dunia.. itu formulanya.. hahaha.. now amik supplement SNE kapsul, makan mmg selera sungguh.. hahaha.. rasa happy sgt sbb b4 ni try mcm2, tp non hado yg berkesan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. @izfanora : yeke..SNE bkn utk kulit ek?hehe

      Delete